Pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur- Taklimat ringkas
Subjek: Biologi
Bidang: Fisiologi
Tema: Pembiakan
Aktiviti: Perkembangan dan pertumbuhan dalam haiwan
Projek: Pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur
* Projek ini tidak ada dalam kandungan Buku Teks Biologi Tingkatan 4
* Oleh sebab masalah teknikal, jadi laman web anda boleh menekan "desktop site" untuk mendapatkan pengalaman membaca yang paling baik.
Prosedur:
1. Sediakan satu cawan plastik (diameter dan ketinggian adalah ditentukan)
2. Air antibakteria (tidak berbau) dimasukkan ke dalam cawan plastik ini.
Fungsi: Memastikan bakteria tidak menghakis embrio ayam.
3. Masukkan kalsium laktat dan air tulen ke dalam pembalut plastik.
Fungsi: Oleh sebab cangkang telur mengandungi unsur kalsium, maka kalsium adalah diperlukan untuk embrio telur.
4. Membuka telur ayam dengan teknik tertentu dan meletakkannya ke dalam pembalut plastik tadi.
Fungsi: Pembalut plastik mempunyai kebolehtelapan udara yang baik seperti cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil.
Gambar 1
Hari
ke-18:
4. Membuka telur ayam dengan teknik tertentu dan meletakkannya ke dalam pembalut plastik tadi.
Fungsi: Pembalut plastik mempunyai kebolehtelapan udara yang baik seperti cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil.
Fungsi: Bentuk ini merupakan mensimulasikan bentuk telur ayam.
6. Panaskan beberapa lubang kecil pada pembalut plastik.
Fungsi: Membolehkan oksigen masuk ke dalamnya pada peringkat akhir.
7. Gunakan penutup untuk menutupnya dan letakannya ke dalam inkubator.
Fungsi: Oleh sebab suhu ayam ialah 41˚C, maka suhu yang disampaikan pada permukaan telur ialah 38.5 ˚C. Oleh itu, suhu inkubator seharusnya ditetapkan pada suhu 38.5˚C.
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 3 Gambar 4
Gambar 2- Salur darah terbentuk
Gambar 3- Salur darah dipanjangkan
Gambar 4 (Embrio ayam di bawah mikroskop 40X)- Jantung terbentuk pada mulanya
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Mata terbentuk
Fungsi: Membolehkan oksigen masuk ke dalamnya pada peringkat akhir.
7. Gunakan penutup untuk menutupnya dan letakannya ke dalam inkubator.
Fungsi: Oleh sebab suhu ayam ialah 41˚C, maka suhu yang disampaikan pada permukaan telur ialah 38.5 ˚C. Oleh itu, suhu inkubator seharusnya ditetapkan pada suhu 38.5˚C.
Perkembangan
embrio ayam
Hari
ke-1:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 3 Gambar 4
Gambar 1 dan 2- Blastoderm terbentuk
Gambar 3 dan 4- Blastoderm di bawah mikroskop 100X
Hari
ke-2:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Jantung terbentuk pada mulanya
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 3 Gambar 4
Gambar 2- Salur darah terbentuk
Gambar 3- Salur darah dipanjangkan
Gambar 4 (Embrio ayam di bawah mikroskop 40X)- Jantung terbentuk pada mulanya
Hari
ke-4:
Gambar 2- Mata terbentuk
Hari
ke-5:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Allantois terbentuk
Hari
ke-6:
Gambar 1
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Allantois terbentuk
Gambar 1
Hari
ke-7:
Gambar 1
Gambar 1
Hari
ke-8:
Gambar 1
Gambar 1
Hari
ke-9:
Gambar 1
Gambar 1
Hari
ke-10:
Gambar 1
Gambar 1
Hari
ke-11:
Gambar 1
Gambar 1
Hari
ke-12:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Memutarkan telur secara manual. Hal ini dapat mencegah lekatan antara saluran darah dengan membran.
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Memutarkan telur secara manual. Hal ini dapat mencegah lekatan antara saluran darah dengan membran.
Hari
ke-13:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Kelopak mata terbentuk.
Gambar 2- Kelopak mata terbentuk.
Hari
ke-14:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 3
Gambar 2- Bulu terbentuk
Gambar 3- Kaki ayam terbentuk secara beransur-ansur
Gambar 2- Bulu terbentuk
Gambar 3- Kaki ayam terbentuk secara beransur-ansur
Hari
ke-15:
Gambar 1
Hari
ke-16:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 2- Sayap terbentuk secara beransur-ansur
Hari
ke-17:
Gambar 1
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 3
Gambar 2- Oksigen tambahan adalah diperlukan oleh embrio ayam. Hal in kerana pada peringkat ini, kekurangan oksigen mudah menyebablan embrio ayam mati.
Hari
ke-19:
Gambar 1
Hari
ke-20:
Gambar 1 Gambar 2
Gambar 1- Paruh ayam
Gambar 2- Kuning telur dan putih telur telah diserap
Gambar 2- Kuning telur dan putih telur telah diserap
Hari
ke-21:
Gambar 1 Gambar 2
Sifat-sifat telur ayam (cangkang telur)
1. Mengandungi unsur kalsium
2. Berbentuk bujur
3. Cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil membolehkan telur ayam mempunyai sifat berketelapan udara yang baik
4. Suhu telur ialah 38.5˚C.
* Syarat-syarat asas ini perlu dipenuhi semasa menjalankan projek pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur.
1. Mengandungi unsur kalsium
2. Berbentuk bujur
3. Cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil membolehkan telur ayam mempunyai sifat berketelapan udara yang baik
4. Suhu telur ialah 38.5˚C.
* Syarat-syarat asas ini perlu dipenuhi semasa menjalankan projek pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur.
Soalan fikir:
Apakah pernyataan yang betul mengenai kuning telur semasa proses penetasan ayam?
A. Memberi nutrien untuk perkembangan anak ayam.
B. Berkembang menjadi organ dalaman
C. Berkembang menjadi kepala
D. Berkembang menjadi tulang
* Jawapan anda boleh menulis pada ruangan komen
Apakah pernyataan yang betul mengenai kuning telur semasa proses penetasan ayam?
A. Memberi nutrien untuk perkembangan anak ayam.
B. Berkembang menjadi organ dalaman
C. Berkembang menjadi kepala
D. Berkembang menjadi tulang
* Jawapan anda boleh menulis pada ruangan komen
Makalah ilmiah:
1.Perry MM. A complete culture
system for the chick embryo. 1988.
2.Tahara Y, Obara K. A Novel Shell-less Culture System for Chick Embryos Using a Plastic Film as Culture Vessels[J]. Journal of Poultry Science, 2014
2.Tahara Y, Obara K. A Novel Shell-less Culture System for Chick Embryos Using a Plastic Film as Culture Vessels[J]. Journal of Poultry Science, 2014
Sumber maklumat:
- Internet
- Video
- Internet
- Video
Ulasan
Catat Ulasan