Pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur- Taklimat ringkas

  Subjek: Biologi
Bidang: Fisiologi
Tema: Pembiakan
Aktiviti: Perkembangan dan pertumbuhan dalam haiwan
Projek: Pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur

* Projek ini tidak ada dalam kandungan Buku Teks Biologi Tingkatan 4

 
* Oleh sebab masalah teknikal, jadi laman web anda boleh menekan "desktop site" untuk mendapatkan pengalaman membaca yang paling baik.


Prosedur:
1. Sediakan satu cawan plastik (diameter dan ketinggian adalah ditentukan)


2. Air antibakteria (tidak berbau) dimasukkan ke dalam cawan plastik ini.
Fungsi: Memastikan bakteria tidak menghakis embrio ayam.

3. Masukkan kalsium laktat dan air tulen ke dalam pembalut plastik.
Fungsi: Oleh sebab cangkang telur mengandungi unsur kalsium, maka kalsium adalah diperlukan untuk embrio telur.


4. Membuka telur ayam dengan teknik tertentu dan meletakkannya ke dalam pembalut plastik tadi.
Fungsi: Pembalut plastik mempunyai 
kebolehtelapan udara yang baik seperti cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil.
5. Gerakkannya ke cawan plastik dan diikat dengan gelang getah.
Fungsi: Bentuk ini merupakan mensimulasikan bentuk telur ayam.
6. Panaskan beberapa lubang kecil pada pembalut plastik.
Fungsi: Membolehkan oksigen masuk ke dalamnya pada peringkat akhir.


7. Gunakan penutup untuk menutupnya dan letakannya ke dalam inkubator.
Fungsi: Oleh sebab suhu ayam ialah 41
˚C, maka suhu yang disampaikan pada permukaan telur ialah 38.5 ˚C. Oleh itu, suhu inkubator seharusnya ditetapkan pada suhu 38.5˚C.


Perkembangan embrio ayam

Hari ke-1:

Gambar 1                                              Gambar 2
 
Gambar 3                         Gambar 4
Gambar 1 dan 2- Blastoderm terbentuk
Gambar 3 dan 4- Blastoderm di bawah mikroskop 100X

Hari ke-2:
 
Gambar 1                                Gambar 2
Gambar 2- Jantung terbentuk pada mulanya

Hari ke-3:
 
Gambar 1                                            Gambar 2
 
Gambar 3                                                                             Gambar 4
Gambar 2- Salur darah terbentuk
Gambar 3- Salur darah dipanjangkan
Gambar 4 (Embrio ayam di bawah mikroskop 40X)- Jantung terbentuk pada mulanya

Hari ke-4:
 
Gambar 1                                                                             Gambar 2
Gambar 2- Mata terbentuk

Hari ke-5:
 
Gambar 1                                                    Gambar 2
Gambar 2- Allantois terbentuk

Hari ke-6:

Gambar 1

Hari ke-7:

Gambar 1

Hari ke-8:

Gambar 1

Hari ke-9:

Gambar 1

Hari ke-10:

Gambar 1

Hari ke-11:

Gambar 1

Hari ke-12:
 
Gambar 1                                                  Gambar 2

Gambar 2- Memutarkan telur secara manual. Hal ini dapat mencegah lekatan antara saluran darah dengan membran.

Hari ke-13:
 
Gambar 1                                                   Gambar 2
Gambar 2- Kelopak mata terbentuk.

Hari ke-14:
 
Gambar 1                                              Gambar 2
Gambar 3
Gambar 2- Bulu terbentuk
Gambar 3- Kaki ayam terbentuk secara beransur-ansur

Hari ke-15:
Gambar 1

Hari ke-16:
 
Gambar 1                                                           Gambar 2
Gambar 2- Sayap terbentuk secara beransur-ansur

Hari ke-17:

Gambar 1

Hari ke-18:
 
Gambar 1                                                              Gambar 2
Gambar 3
Gambar 2- Oksigen tambahan adalah diperlukan oleh embrio ayam. Hal in kerana pada peringkat ini, kekurangan oksigen mudah menyebablan embrio ayam mati.

Hari ke-19:
 
Gambar 1

Hari ke-20:
 
Gambar 1                                            Gambar 2
Gambar 1- Paruh ayam
Gambar 2- Kuning telur dan putih telur telah diserap

Hari ke-21:
 
Gambar 1                                                                      Gambar 2

Sifat-sifat telur ayam (cangkang telur)
1. Mengandungi unsur kalsium
2. Berbentuk bujur
3. Cangkang telur yang mempunyai banyak lubang kecil membolehkan telur ayam mempunyai sifat berketelapan udara yang baik
4. Suhu telur ialah
38.5˚C.
* Syarat-syarat asas ini perlu dipenuhi semasa menjalankan projek pengkulturan embrio ayam tanpa cangkang telur.

Soalan fikir:
Apakah pernyataan yang betul mengenai kuning telur semasa proses penetasan ayam?
A. Memberi nutrien untuk perkembangan anak ayam.
B. Berkembang menjadi organ dalaman
C. Berkembang menjadi kepala
D. Berkembang menjadi tulang
* Jawapan anda boleh menulis pada ruangan komen

Makalah ilmiah:

Sumber maklumat:
- Internet
- Video

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pengkulturan tisu (tumbuhan)- Taklimat ringkas